Hangi konular ilginizi çekiyor?:

Hangi meslek grubuna dahilsiniz?:

AKTÜEL

Blog yazıları ve söyleşiler

Binalardaki yoğuşma ve nem sorunlarına çözüm: Nefes alan duvarlar

Binalardaki yoğuşma ve nem sorunlarına çözüm: Nefes alan duvarlar

İnsanlar; barınma, çalışma, eğitim, hizmetler ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla günlerinin büyük bir kısmını binalar içerisinde geçirirler. Bu nedenle, yapıların iç mekân ikliminin insan sağlığı üzerinde önemli etkisi bulunuyor. Isı yalıtımı, gün ışığı kullanımı ve doğal havalandırma, sağlıklı iç mekânlar yaratmak ve enerji tüketimini en aza indirebilmek için vazgeçilmez kaynaklardır. Özellikle de konutlarda...

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan “2018 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması” sonuçları, ülkemizde konuta ilişkin en önemli problemlerden birinin izolasyondan kaynaklanan ısınma sorunu olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan bireylerin yüzde 39,6’sı konutundaki izolasyon problemlerinden dolayı ısınamadığını, bunların yüzde 36,2’si ise sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi nedeniyle sorunlar yaşadığını ifade ediyor.

Bu durum yapı kabuğunu oluşturan elemanların kalınlığı, üzerine uygulanan kaplama tipi ve kalınlığı, uygulama kalitesi, malzemelerin difüzyon özelliği gibi birçok konuyla ilgilidir ve aslında doğru hesaplama, malzeme seçimi ve uygulamalarla en uygun sonuçlara kolayca ulaşılması mümkündür.

Rutubet neden olur?

Her ne kadar gözden kaçsa da günlük rutinde ev içerisinde çok fazla nem üretilir. Banyo, çamaşır kurutma, bulaşık, yemek pişirme ve hatta evde yaşayanların alıp verdikleri nefes ile sürekli nem/buhar oluşur. Buhar çıkış yolu bulamazsa evin içine hapsolur, duvarlarda nem ve küfe, camlarda ise yoğuşmaya/terlemeye neden olur. Rutubet yalnızca eşyalara değil, sağlığımıza da zarar verir.

Rutubet sorunu genellikle doğru yalıtım yapılmamış evlerde ortaya çıkar. Uygun ısı yalıtım malzemesinin seçilmemesi, doğru uygulanmaması, evin içindeki odaların eşit şekilde ısınmaması ya da alt veya üst dairelerin ısıtılmaması da rutubete neden olabilir. Ev alırken ve kiralarken rutubet sorunu olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Duvarlar nefes alır mı?

Doğal havalandırma, evin içindeki nemin dengelenmesini ve içerideki havanın büyük ölçüde temizlenmesini sağlar. Bunun yanında duvarlar da ortamdaki nemin doğal yoldan uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Bu basitçe duvarların nefes alması olarak adlandırılır.

Hangi duvar malzemeleri nefes alma özelliğine sahiptir?

Doğal içerikli malzemeler nefes alan malzemelerdir. Bilimsel olarak duvarların nefes alması, aslında buhar geçirgenliğinin olması yani difüzyon yapabilmesidir. Evin içinden nemi uzaklaştırmanın en doğal yolu yapı kabuğunun nefes alabilmesi ile olur.

Ytong doğal hammaddelerden üretilen, mineral esaslı bir duvar malzemesidir. Isı yalıtımı ve nefes alma özelliği sayesinde duvarlarda kondenzasyon (yoğuşma), rutubet sorunlarına neden olmaz. Difüzyon özelliğine sahip Ytong duvarlar, içeride oluşan su buharını, ortam nemini dışarıya atarak oda ikliminin sağlıklı kalmasına katkı sağlar. Bu özelliği ile yapı iç ortamını doğal bir şekilde düzenler. Yapının duvarları kuru kaldığı için küflenme olmaz. Duvarları Ytong ile yapılan bir bina, blokların örülmesinde kullanılan örgü tutkalının çok ince bir tabaka halinde uygulanması sayesinde daha inşaat sürecinden itibaren daha az yapısal neme sahiptir.

Duvar malzemesi kadar, duvarların üzerine uygulanacak sıva, boya ve ısı yalıtım malzemeleri için de titiz tercihler yapılması gerekir. Duvar yüzeyleri, nefes alma özelliği düşük malzemeler ile kaplanacak ise rutubet oluşmaması için uygun duvar kalınlığı, uygun kaplama tipi ve kalınlığı, “Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı-TS 825”de belirtilen hesaplamalar sonucunda belirlenmelidir.

Nefes alan mantolama ürünü var mıdır?

Dış cephe duvarları ısı yalıtımı yeterli olmayan malzemeler ile oluşturulmuş bir binada, ısı kayıplarının önüne geçebilmek için dıştan yalıtım uygulamaları yapılabilir. Ülkemizde mantolama olarak bilinen bu uygulamalarda Multipor gibi mineral esaslı ısı yalıtım malzemeleri seçilmesi duvarın nefes alma özelliğini korumasına yardımcı olur. Ytong gibi difüzyon özelliğine sahip bir ısı yalıtım malzemesi olan Multipor, iç ortam nemini düzenler, duvarlarda nem ve küf oluşumunu engeller.

Yayınlanma Tarihi: 12/6/2019


Bu konu hakkında daha fazla bilgi:

#Ürün #Güncel #Isı Yalıtımı
;