Hangi konular ilginizi çekiyor?:

Hangi meslek grubuna dahilsiniz?:

AKTÜEL

Blog yazıları ve söyleşiler

Gazbetonun 100 Yıllık Tarihi

Gazbetonun 100 Yıllık Tarihi

Bir fikir inşaatta nasıl devrim yarattı?

1923 yılında, yenilikçi fikirlere sahip bir mimar ile vizyoner bir iş insanının bir araya gelmesiyle gazbeton yapı malzemesi doğdu. İki İsveçlinin ortaya çıkardığı bu benzeri olmayan malzeme, inşaat sektöründe büyük bir devrim yarattı. Isı yalıtımı, yüksek mukavemet, yanmazlık, uzun ömürlü olma ve sürdürülebilirlik niteliklerine sahip gazbetonu (AAC - Autoclaved Aerated Concrete) son 100 yılda inşaat sektörü için önemli bir yapı malzemesi haline getirdi.

İcatlar ihtiyaçlardan doğar

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan enerji darlığı nedeniyle 1922’de İsveç hükümetinin yapılardaki ısı yalıtımına yüksek standartlar getirmesi, beton üretimiyle ilgili çalışmaların hız kazanmasına yol açtı. Amaç, uygun enerji maliyetleriyle hafif ve ısıl iletkenlik katsayısı düşük bir yapı malzemesi elde etmekti. Ayrıca bu malzemenin o dönemde yaygın kullanılan ahşap gibi kolay işlenebilmesi, daha uzun ömürlü ve yanmaz olması isteniyordu.

Bu yönde çalışmalar yapan isimlerden biri de İsveçli mimar Dr. Johan Axel Ericksson idi. Stockholm’deki Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nde inşaat teknikleri dersi veren Ericksson, 1923 yılında alüminyum tozu karıştırılmış beton harcının otoklavda basınçlı buhar altında bekletildiği takdirde sertleşerek daha güçlü bir yapıya kavuştuğunu keşfetti. Üstelik bu malzeme kolayca işlenebiliyor, ısıyı çok iyi yalıtıyor, yanmıyor ve ekonomik bir şekilde üretilebiliyordu. Axel Ericksson biraz da tesadüflere borçlu olduğu bu buluşun inşaat sektöründe yaratacağı devrimi fark etmiş, ürünün patentini almıştı. Ytong’un kuruluşuna giden ilk adım atılmıştı.

Ytong: Yxhult + Betong

Stockholm’de bulunduğu kasabanın adını taşıyan Yxhult Taş Ocakları Anonim Şirketi, 1820 yılında kurulmuş ve çeşitli yapı malzemeleri üreten bir şirketti. 1912 yılında şirketin başına geçen Carl August Carlén, yeniliklere açık ve geniş vizyonu olan bir yönetici olarak gazbeton alanındaki gelişmeleri fark etmişti.

Ona göre Ericksson’un patentini aldığı gazbeton teknolojisi, inşaat sektörü için gerçekten gelecek vaat eden önemli bir yenilikti. 1924’te üretim lisansını aldı. Axel Ericksson’un buluşu ile Carl August Carlén’in girişimciliği bu şekilde buluştu ve dünyadaki ilk gazbeton fabrikasının kurulmasıyla 100 yıldır dünyanın lider gazbeton markası Ytong doğdu. Bir yıl içinde ilk ürünler piyasaya sürüldü. Bu büyük bir başarı öyküsünün başlangıcıydı. Carlén şirketini genişleterek daha sonra küresel Ytong Group olacak bir şirket haline getirdi.

Ytong adını, Yxhult kasabası ve İsveççe beton anlamına gelen “betong” sözcüğünün birleşiminden almaktadır.

Ytong logosu güneş sarısı rengini, Carl August Carlén’in eşi Gerda'nın en sevdiği çiçek olan sarı güllerden almaktadır. Carlén, eşine kulak vererek yeni ürününü dikkat çekici sarı renkte paketlemiştir.

Kaynak: Xella International - www.xella.com

Yayınlanma Tarihi: 6/23/2023


Bu konu hakkında daha fazla bilgi:

#Ürün #Güncel
;