Hangi konular ilginizi çekiyor?:

Hangi meslek grubuna dahilsiniz?:

AKTÜEL

Blog yazıları ve söyleşiler

Kadınlar Şehirden Ne Bekler

Kadınlar Şehirden Ne Bekler

Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 Mart tarihinde dünya genelinde farklı etkinlikler ile kutlanıyor. Kadınlar gününü geride bırakmış olsak da aslında ne bu özel günde ne de başka zamanda pek gündeme gelmeyen bir konu, şehirlerin kadınların ihtiyaçlarını ne kadar karşıladığı...

Her ne kadar şehirlerin içinde yaşayan tüm canlılar için planlanması gerekse de çoğunlukla bu planlar erkekler tarafından düşünülüyor ve tasarlanıyorlar. Şehirlerin herkese göre tasarlanması gerekiyor, ama şehirler herkes tarafından tasarlanmıyor.

Erkek ve kadınların temel ihtiyaçları birbirinden farklı olduğu için bir şehirden beklentileri de farklılık gösterebiliyor. Ancak bir şehrin herkesin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede olması gerekiyor. Kadınlar tarafından tasarlanmış şehirler son zamanlarda herkesin ilgisini çeken bir konu haline geldi. Kadın belediye başkanı ve feminist gündemiyle Barselona örneği ise son dört senedir bu konuyla ilgili ciddi dönüşümlerden geçiyor.

Bu dönüşüm sürecinde şehirleri kadınlara daha uygun hale getirebilecek 5 yöntem üzerinde duruluyor.

Tuvaletler

Kadınlar psikolojik olarak tuvaleti erkeklerden daha sık kullanır ve tuvalette erkeklerden ortalama 3 kat daha fazla zaman geçirirler. Şehirlerde halka açık tuvalet sayısı genellikle yeterli değildir, alan dardır, tuvalet sayısı sınırlıdır ve tuvaletlerin donanımı yetersizdir. Kadın nüfusunun ciddi bir kısmını oluşturan annelerin içeri bebek arabasıyla girip, çocuklarını yanlarında tutmaları ise çoğunlukla mümkün değildir.

Hareket Biçimleri

Ulaşım konusunda kadınların ve erkeklerin tercihleri farklı. İstatistiklere göre kadınlar erkeklere göre daha fazla yürüyerek ya da toplu taşıma araçlarına kullanarak seyahat ediyor. Dolayısıyla, şehirlerde toplu taşıma planlandığında, öncelikli olarak kadınların düşünülmesi gerekiyor.

Araba Yok

Superblock, caddeleri arabaların hakimiyetinden kurtarmak için Barselona’da başlatılmış bir girişim. Dokuz bloktan oluşan süper blok trafiğe kapalı. Dolayısıyla caddeler, parklar, banklar, yeşil alanlar, oyun alanlarıyla dolu ve sadece yayalarla, bisikletlilere açık.

Buyrun Oturun

Superblock, kadınların ne istedikleri ve neye ihtiyaç duyduklarını araştırarak işe koyulmuş. Kadınların çoğunlukla oturacak bir bank istemeleri, oturmanın sadece sosyal etkileşimin değil mobilitenin de ana parçası olduğunu düşündükleri anlamına geliyor.

Uygunsuz Davranışlara Hayır Deyin

Özellikle partileriyle meşhur Barselona, kadınlar için daha tehlikeli bir ortam oluşturuyor. Şu anda şehirde kadınlara tavsiye ve danışmanlık veren anti-maçoluk birimleri kuruluyor. Belediye ayrıca bir de yeni bir uygulama çıkardı; bu uygulamayla kişiler adlarını vermeden cinsel taciz olaylarını bildirebiliyor. Belediye bu şekilde bir harita oluşturup, bu tip olaylara son vermeyi planlıyor

Yayınlanma Tarihi: 4/8/2020


Bu konu hakkında daha fazla bilgi:

#Yaşam
;