Hangi konular ilginizi çekiyor?:

Hangi meslek grubuna dahilsiniz?:

AKTÜEL

Blog yazıları ve söyleşiler

Ytong Estetik ve Sade Görüntüsüyle Sanata Eşlik Ediyor

Ytong Estetik ve Sade Görüntüsüyle Sanata Eşlik Ediyor

Centre Pompidou-Metz, Fransa’nın Lorraine bölgesinin başkenti Metz’de yer alan modern ve çağdaş sanatlar müzesi.

3 galeri, bir tiyatro salonu ve oditoryumu ile 5.000 metrekarelik alana yayılan Centre Pompidou-Metz, Fransa’da Paris’in dışında yer alan en büyük sergi binası olma özelliğini taşıyor.

Doğal afete uğramış bölgelerde inşa edilmiş tasarımlarıyla tanınan Japon Mimar Shigeru Ban’ın proje hakkındaki ifadeleri şöyle: "Mimari bir etki bırakan, sanatı göstermeyi ve gözlemlemeyi kolaylaştıran bir tasarım konsepti oluşturmayı düşündük. Kullanışlı alanlar yaratmak için programı basit bölümlere ayırarak, aralarında belirgin bir dolanış oluşturduk. Kullanımları arasındaki ilişkinin anlaşılmasını kolaylaştırmak için de onları üç boyutlu olarak planladık.

Farklı uzunluk gereksinimleri olan genel galeriler; içlerinde 90 metre derinliğinde dikdörtgen bölümler olan ve 15 metre genişliğinde parçalardan oluşan üç basit kare tüpten oluşuyor. Bu üç tüpü, içinde merdivenlerin ve asansörlerin bulunduğu altıgen bir çelik çerçevenin etrafına üst üste gelecek şekilde konumlandırdık. Birbirlerinden biraz yana kaydırılarak yerleştirilmiş üç Galeri Tüpünün sıralı tavanlarının altında oluşan alan Grand Nef Galerisi olarak adlandırılıyor.

Pompidou Merkezine yapılan bu eklentinin asıl amacı halka daha fazla sanat eseri sergileyebilmekti. Paris müzesinde kirişlerin altında sadece 5.5 metre uzunluğunda bir alan olduğu için, bu alana sığmayacak kadar büyük olan sanat eserlerinin sergilenebileceği yeni bir alan oluşturmak istedik. Bu gereksinimi karşılamak için de Grand Nef Galerisi’nin tavan yüksekliğini 18 metre olarak belirledik."

Şehir ile bütünleşen bir yapı

Şehir ile bütünleşen bir yapı

Galeri, şu anda kullanılan tren istasyonunun güneyinde bulunan orijinal manevra istasyonunda ve kuzeyde bulunan şehir merkezinin dışında bulunuyor. Üç galeri tüpünde bulunan büyük pencereden şehirde bulunan anıtlar görülebiliyor ve bu sayede yapı, şehir ile bütünleşiyor.

En üstte bulunan Galeri Tüpü 3’ün büyük penceresinden Metz’in Sembolü olan Katedral, Galeri Tüpü 2’den ise merkez istasyonu görülebiliyor. Yapıda üç Galeri Tüpünün dışında Yaratıcılık Stüdyo’sunun bulunduğu yuvarlak bir bölüm var ve bu bölümün en üstünde bir restoran yer alıyor. Bu yapıda bulunan kare şeklindeki bir bölümde ise konferans salonu, ofisler ve hizmet harici bölümler yer alıyor. Altıgen şeklindeki ahşap çatı yapısı ise bütün parçaları kaplayarak yapıyı bir araya getiriyor.

Fransızlar için altıgen şekli ülkelerinin bir sembolü. Fransa’nın coğrafi şekli altıgene benziyor. Ayrıca altıgen yapı, Asya’da bulunan bambu şapkalar ve sepetlerden esinlenilmiş altıgen ve eşkenar üçgen şekillerden oluşuyor. Yarışma aşamasında, ahşap ve çelik melez bir yapı önerilmiş ancak yarışma kazanıldıktan sonra, tamamen ahşap bir çatı yapısı geliştirildi."

Konseptin bir diğer önemli yönü de iç-dış mekânların devamlılığı ve bu devamlılık ile oluşan mekânların dizilişi olmuş. Binalar genel olarak iç ve dış mekânın duvar ile ayrıldığı kutulardır. Ancak sadece bir çatı kullanarak da bir mekân oluşturulabilir.
Bu müze bir kutu olmak yerine, etrafındaki parkın bir uzantısı olarak büyük bir çatının altında konumlanıyor. Duvarları olmadığı için içeriye girmek daha kolay ve cephe kolayca çıkarılabilen cam parçalardan oluşuyor.

Centre Pompidou-Metz, 29 Mayıs - 22 Kasım 2021 tarihleri arasında bitki, meyve ve sebzelerden oluşan karakterlerle yaptığı tablolarıyla tanınan 16. yüzyılın Milano’lu ressamı Giuseppe Arcimboldo ve onun sembolik tarzından ilham alan 130 sanatçının eserlerine ev sahipliği yapıyor. Serginin çözüm ortağı ise Xella France olmuş. Ytong Blokların üzerine herhangi bir yüzey işlemi yapılmadan kullanıldığı sergi salonu, malzemenin yeni bir yönünü keşfetmeyi sağlıyor. Estetik ve sade görüntüsüyle muhteşem eserlerin ön plana çıkmasını sağlayan Ytong’un bu denli önemli bir mekânda yer alması ise kullanım alanının ne kadar geniş olduğunu kanıtlar nitelikte.

Şehir ile bütünleşen bir yapı

Yayınlanma Tarihi: 12/23/2021


Bu konu hakkında daha fazla bilgi:

#Ürün #Güncel #Yaşam
;