Hangi konular ilginizi çekiyor?:

Hangi meslek grubuna dahilsiniz?:

AKTÜEL

Blog yazıları ve söyleşiler

Ytong ile Lille’de Sıra Dışı Bir Avm

Ytong ile Lille’de Sıra Dışı Bir Avm

Fransa’nın kuzeyindeki Nord-Pas-de-Calais bölgesinin Belçika sınırındaki en büyük şehri ve Fransa’nın en büyük altıncı kenti olan olan Lille’de yapımı devam eden alışveriş merkezi Lillenium, Lille merkezli yatırımcı Vicity tarafından hayata geçiriliyor. Bu proje, birkaç yıldır yoğun bir kentsel dönüşüm sürecinden geçen Lille Sud bölgesinin yeni yüzünün en önemli unsurlarından birisi olacak.

Proje, iki bulvarla sınırlandırılmış 30.000 m2’lik üçgen bir arsa ve Lille-Sud bölgesinde bir demiryolu hattı üzerinde yer alıyor. Tasarımını Mimar Rudy Ricciotti’nin yaptığı Lillenium alışveriş merkezinin 2020 yılının Nisan ayında açılması planlanıyor. Ricciotti, projeyi tasarlarken ikonik örtülü yapısı sayesinde ‘ışık, akışkanlık, gökyüzü ve mineralliğe ayrıcalık tanımayı hayal etmiş ve bugünün çevresel kriterlerini karşılayan özel bir bina planlamış.
Mimar Rudy Ricciotti, bu cesur yapıyı, kapalı bir caddeyi ya da 19’uncu yüzyılın büyük kent alışveriş merkezlerini çağrıştıran geniş bir atriyumla tasarlamış. Binanın farklı görünen şişme cam tavan yapısı, alışveriş merkezine bol miktarda gün ışığı girmesini sağlamak üzere planlanmış. Lillenium, mağazalara ayrılan 42, 000 m2’lik alanıyla 2020 yılından itibaren yılda altı milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Çekici Bir Alışveriş Merkezi

Gece gündüz açık kalacak bu çekici merkez, sıra dışı tasarımıyla 5000 m2’lik bir hipermarkete, yüz adet ufak ve orta ölçekli mağazaya, toplamda 320 m2’lik terasa ve 12 adet restorana ev sahipliği yapacak. Ayrıca çatıda panoramik manzarasıyla bir Skybar yer alacak. 1260 m2’lik kısmı çocuklar için bilimsel faaliyetlere ayrılan Lillenium bu anlamda da bir ilk olma özelliği taşıyor.

Metro, otobüs, yaya ve bisiklet yollarının tam ortasında yer alan alışveriş merkezi ayrıca 1000’den fazla araba ve 300 bisiklet kapasiteli üç katlı bir otoparka da sahip.

Yatırımcı Vicity, binanın teknik şartnamesini titizlikle hazırlayarak kullanılacak malzemelerin verimli olması konusunda isteğini açıkça ortaya koymuş ve özellikle ticari alanların bölünmesinin güvenlik açısından çok önemli olduğu, maksimum yangın yalıtımı sağlayan, kolay uygulanabilen bir duvar sistemi kullanılması gerekliliğinin üzerinde durmuş. Şartname ile belirlenen beklentileri karşılayan malzeme ise Ytong Blok olmuştur. Ytong’un mineral özellikleri, yüksek yangın dayanımı, zararlı ve yanıcı gaz çıkarmıyor olması, Xella grubunun büyük miktarlarda üretim yapabilme kapasitesi ürünün tercih edilmesi konusunda belirleyici rol oynamış. Ayrıca çalışma aşamasında fark yaratan bir diğer avantaj da, teknik bölümünün yetkinliği ve sorunlara kısa süre içerisinde çözüm üretmesi olmuş.

Ytong, yatırımcının beklentilerinden en önemlisi olan çevreye mümkün olduğu kadar saygılı bir proje yürütme isteğini de karşılamıştır.

Arazi yapılandırmasına uyarlanmış hızlı ve kolay kurulum için Ytong’un yapıcı çözümü, uygulama kolaylığı ve kurulum hızı sayesinde beklentileri tam olarak karşılamıştır. Böylece; hafifliği, kullanım ve uygulama kolaylığı ile proje sürecinin hızlanmasını sağlamıştır.

Vicity, Lillenium alışveriş merkezi projesi ile Bre Environmental Assessment Method (BREEAM) yeşil bina derecelendirme sisteminden BREEAM Çok İyi (Very Good) seviyesinde sertifika almayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda projenin uygulamasında öncelikle yerel ve sürdürülebilir malzemeler tercih edilirken, su, atık ve enerji yönetiminin iyileştirilmesi üzerine çalışmalar yapılmış.

Yayınlanma Tarihi: 1/21/2020


Bu konu hakkında daha fazla bilgi:

#Yaşam
;