Hangi konular ilginizi çekiyor?:

Hangi meslek grubuna dahilsiniz?:

AKTÜEL

Blog yazıları ve söyleşiler

Ev Alacaklara Depremle İlgili Önemli Uyarılar

Ev Alacaklara Depremle İlgili Önemli Uyarılar

Konut, tatil, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde yaşanan tarihi düşüş sebebiyle başta emlak sektörü olmak üzere pek çok sektörde hareketlilik yaşanıyor. Ev alacaklara ülkemizin en önemli gerçeği depreme dayanıklı konut seçimi için önerilerini sıraladık.

Türkiye dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde yer alıyor ve 83 milyona ulaşan nüfusun yüzde 98’lik bölümü deprem kuşağı üzerinde yaşıyor. Bu nedenle konut satın almak isteyenler, konumundan, büyüklüğünden, iç tasarımından önce binanın depreme dayanıklı olup olmadığına bakmalı, niteliğinden emin olmağı konutları satın almamalı.

Bina yaşına dikkat!

Ülkemizde deprem yönetmelikleri 1940 yılından itibaren uygulanıyor ancak kapsamlı uygulanmaya başlaması 1975 yönetmeliği ile oldu. Sonrasında 1998 yönetmeliği ile çağdaş ülkelerin deprem yönetmeliklerine uygun hale getirildi. 1998 yılında yenilenen bu yönetmelik ve 1999 depremlerinin ardından yapı denetimi, müteahhitlik hizmetleri ve malzeme kalitesindeki hızlı gelişmeler ile 2000 yılından sonra yapı kalitesinde kayda değer bir artış oldu. Bu açıdan tüketicilere konut satın alırken, 2000 yılından sonra yapılmış binalara odaklanmaları öneriliyor.

Ev alırken veya kiralarken dikkat edilmesi gereken 8 önemli uyarı

Ev alırken veya kiralarken dikkat edilmesi gereken 8 önemli uyarı

Konut satın almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken konular arasında finansman kolaylığının yanı sıra deprem gerçeği ve yaşam kalitesinin de çok önemli;

  • Bina yaşına dikkat edilmeli, 2000 yılından sonra yapılan binalar tercih edilmeli.
  • 2000 yılından önce yapılmış binalar için varsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı kuruluşlarca yapılmış bina ‘Deprem Dayanıklılık Raporu’ incelenmeli.
  • Tecrübeli müteahhitlik hizmeti veren firmaların, yetkin mimar ve mühendislerin görev aldığı projeler tercih edilmeli.
  • Bağımsız yapı denetim hizmeti almış olmalı.
  • Binada nitelikli malzeme kullanılmış, doğru uygulanmış olmalı.
  • Korozyon ve rutubete karşı tedbirler alınmış ve uygulanmış olmalı.
  • Bina ağırlığını azaltmak için hafif yapı elemanlarından faydalanılmalı.
  • Projesine uygun şekilde inşa edilmeli.

Hafif yapılar hayat kurtarır

Yönetmeliklerin ortaya koyduğu çok basit kurallar var. Bunlar depremde hayat kurtaracak kadar önemli. Örneğin yapıya etkiyen deprem enerjisini azaltmak için, hafif ve sünek yapılar önem kazanıyor. Ytong bloklar ile oluşturulan duvarlar, hafiflikleri ile deprem tasarım kuvvetlerinin azalmasını sağlıyor. Daha hafif binalar inşa ettiğinizde deprem risklerini de o oranda azaltmış oluyorsunuz. Hafif bina için hafif yapı malzemesine ihtiyaç vardır. Ytong’un en önemli özellikleri olan ısı yalıtımı ve yangın dayanıklılığı yanında hafifliği de deprem yükleri karşısında avantajlar sunuyor ve depreme dayanıklı yapılaşmaya bu anlamda önemli katkı sağlıyor.

Yayınlanma Tarihi: 6/17/2020


Bu konu hakkında daha fazla bilgi:

#Deprem
;