İtalya’da Tarihi Yapıda Multıpor’lu Yenileme
İtalya’nın Alessandria eyaletinde Tagliolo Monferrato köyünde yer alan 17.Yüzyıldan kalma boş bir tarihi yapının ilk katında gerçekleştirilen yenileme projesinin, iç yalıtım ihtiyacı Multipor ile karşılanmıştır.
400 yıllık bir binanın ilk katında gerçekleştirilen güçlendirme uygulaması, dairenin sahibi olan ailenin, en düşük yatırımla, en yüksek konfor seviyesine ulaşmak amacıyla istediği enerji verimli bir iyileştirme projesini kapsamaktadır.
Kuşkusuz ki her gün karşılaşılamayacak nitelikteki bu özel proje için Marco Arata yönetimindeki ekip, 10 aylık bir süre içerisinde planlama ve uygulama sürecini tamamlanmıştır.
Marco Arata 2009 yılından bu yana KlimaHaus’ta danışmanlık, 2015 yılından bu yana da PassivHaus’ta tasarımcı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Marco Arata, İtalya’da Düşük Enerjili Bina ve tarihi sarayların güçlendirilmesi projesinde uzmanlaşmış bir atölye grubu olan Arata EcoBuilding’in de kurucusudur.
Tarihi binanın doğu tarafındaki duvar, sokak seviyesinin altındadır. Kuzey tarafındaki ikinci duvarın, yine kuzey tarafındaki bir bahçe ile sınırı vardır ve bitişikteki toprak zemin ile kısmi yanal temas içerisinde olan zemin katı, herhangi bir çatı saçağı ile yağmur sularına karşı korunmamaktadır sebeplerden dolayı, binanın çevresinin büyük bir kısmı, nem nüfuziyetinden etkilenmektedir.
Proje, büyük güçlükleri beraberinde getirmesinin yanı sıra, PassivHaus Design’dan Marco Arata’nın bu tarihi yapı için uygulamaya karar verdiği yeni ısıl yalıtım tekniklerinin denenmesi açısından oldukça cezbedici bir fırsat sunmuştur.
Monferrato bölgesinde küçük bir köyün tarihi merkezinde, bir ortaçağ kalesine çok yakın mesafede yer alan üç katlı bina, herhangi bir dış yalıtım katmanı uygulamasına izin vermeyen, çok değerli bir doğal taş cepheye sahiptir. Bu nedenle de çevre duvarlar için mümkün olan tek yalıtım seçeneği soruna içeriden müdahale etmek olmuştur. Dolayısıyla da mümkün olan tek seçenek, higroskopik yalıtım sistemi olmuş ve yapının tüm çevresi için 140 mm kalınlığında Multipor ısı yalıtım levhası uygun görülmüştür. Kalınlık, bitmiş duvarda uygun ısıl iletimi sağlamak için yeterli - 0.27 W/m2K’nın altında - aynı zamanda İtalyan hükümetinin bu konuda sağladığı vergi indirimi sınırına uygun asgari değeri oluşturmaktadır.
Ayrıca mimari planda, binanın kuzey-doğu köşesinde bir banyo tasarlanmıştır. Dolayısıyla dışarıdan duvarın içine doğru devam eden sızıntı seviyeleri ile daha yüksek bir dahili nem oluşması gündeme gelmiştir. Ayrıca istenen duvar kaplaması tipi, Multipor levhaların üzerine karo döşenmesini gerektirmiştir fakat su yalıtım katmanı delinmeden ya da başka bir şekilde hasara uğratılmadan bu uygulama gerçekleştirilmesi mümkün olmamıştır.
Kilerin ısıtmasız odalarına sınırdaş olan alt katın, 3600 mm kalınlığında dolu tuğlaların meydana getirdiği bir yapı olduğu anlaşılmıştır. Alt katın yalıtılmasından sonra, 140 mm kalınlığında Multipor levhalar uygulanmıştır. Böylelikle elektrik sistem kılıfları ve elektrik fişlerinin konumlandırılması için ihtiyaç duyulan alanın kazılması mümkün hâle gelmiştir. Bu malzemenin işlenmesi çok kolaydır ve elle ya da elektrikli bir cihaz yardımıyla gerçekleştirilebilir.
Diğer ısıtmalı hacimlerle sınırdaş olan üst kat, 3 mm payandalı ahşap kirişlerden oluşmaktadır. Mülk sahipleri, evleri için özel bir değer taşıyan estetik görünüm özelliğini kaybetmemek için, bu mimari öğeyi restorasyona tabi tutma kararı almıştır. Bu nedenle herhangi bir yalıtım önlemi istenmemiştir. Hava sızdırmazlığını sağlamak için genleşme bantları yerleştirilmiştir.
Bina, 2019 yılının sonunda tamamen kullanılabilir hale getirilmiştir. Bu son derece yenilikçi yapım işinin performansı ve kalitesinin değerlendirilmesi için üç yıllık bir uzaktan izleme çalışması planlanmıştır. Bu proje, Tagliolo Monferrato köyü için en iyi uygulama örneği durumundadır. Mevcut binaların güçlendirilerek iyileştirilmesi, turist trafiğinin yoğun olduğu bir bölge için bazı zorlukları beraberinde getiren bir uygulamadır ve söz konusu eski binalar olunca taleplere en uygun çözümün Multipor’un sağladığı iç yalıtımı olduğu anlaşılmaktadır.
Kaynak: İçerik ve görseller, AAC (Autoclaved Aerated Concrete) WORLDWIDE Dergis’nin Ocak 2020 sayısından yayınlanan makaleden alınmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 4/8/2020