Koronavirüs konuttan beklentileri nasıl değiştirdi?
Koronavirüs insan ilişkilerinden alışverişe, iş yapış şekillerimizden yemeklere neredeyse tüm alışkanlıklarımızı hızla değiştiriyor. Emlak da bu değişimden nasibini alan sektörlerden. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs birçok sektörde değişim rüzgârları başlattı. Bu sektörlerden biri de inşaat ve gayrimenkul sektörü oldu.
Evrim Kırmızıtaş Başaran - Emlak Danışmanı
EN ÇOK İSTENEN ÖZELLİK BAHÇE!
Artık bahçeli müstakil evlere ilgi artarken müşteriler, bir odayı ofise çevirmek üzere ekstra bir oda istiyor. Koronavirüsün Türkiye’de görülmesiyle kiralık villa ve müstakil konutlara talep arttı, özellikle merkezi semtlerde, apartman dairelerinde, plazalarda oturanlar evlerini değiştirmek istiyorlar.
İnsanlar koronavirüsle uzun bir süre daha uğraşacağımızı düşünüyorlar. Bu durum atlatılsa bile karantina gerektirecek benzer bir durum için önlemlerini şimdiden almak istiyorlar. Eskiden ev satın alırken kimsenin aklına böyle bir durum gelmiyordu ancak artık bunlar düşünülüyor.
Bir odayı ofis yapıyorlar
İnsanlar artık sosyal mesafeyi rahatça uygulayabilecekleri bir ev istiyorlar. Öte yandan evde ofis olarak kullanılmak üzere bir oda daha talep ediliyor. Şu anda insanlar küçük evlerinde ev ve iş yaşantısını bir arada götürmekte zorlanıyorlar. Çalışan iki eşin aynı odada işlerine devam etmesi de çeşitli sorunları beraberinde getiriyor. Müşterilerimiz bu nedenle bir odayı ofise çevirmek istiyorlar.
Mutlaka bahçe olmalı
Karantina süreci uzadıkça insanlar yürümek, temiz hava almak istiyor. Ancak bu dairelerde oturanlar için mümkün değil. Bu nedenle bahçe isteniyor. Bazı müşterilerimiz ise sürecin önümüzdeki yaza kadar uzamasından korkarak havuz da talep ediyor. Bazı müşteriler ise, evlerinin önündeki bahçede meyve ve sebze yetiştirmek hatta fırın yaptırmak istediğini söylüyorlar.
Selman Özgün - GYODER üyesi
AKILLI TEKNOLOJİER ARTACAK
Dünyayı etkileyen son değişikliklerden sonra, kesinlikle yeni algıların ve tercihlerin ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Ayrıca, maliyet, zaman ve doğa üzerinde daha az etki yaratmaya odaklanan yeni inşaat teknikleri de artacaktır. Değişikliklere ayak uyduranlar, piyasadaki lider konumlarını koruyabilecek olanlardır.
Sağlıklı konut tasarımı
Son küresel sağlık krizi nedeniyle, insanların yaşam tarzları değişecek, daha basit ve daha az abartılı olacak. İnsanlar abartılı tasarımlardan ziyade sağlıklı tasarım ve sağlıklı malzemelerle daha fazla ilgilenecekler. Yeni dönem, sakinlerin hijyenini korumak için çeşitli yeni çözümler içeren sağlıklı konutların önemini vurgulayacaktır. Algı değişiklikleri döneminde, hijyen konut sektöründe önemli bir yer alacaktır.
Akıllı Teknolojiler Artacak
El teması içeren eski çözümlerin yerini yeni teknolojik çözümler alabilir. Yüz tanıma yazılımı gibi teknolojiler, anahtar veya asansör düğmeleri yerine yeni bir çözüm olabilir. Yüz tanıma yazılımı, ülke hükümetleri arasında yaygın olarak kullanılan bir teknolojidir, ancak özel sektörde mevcut değildir. Yeni teknokrasi döneminin bu tür çözümleri gündelik bir insanın yaşamına dahil etmesi bekleniyor.
Yeşil inşaat ön plana çıkacak
Yeşil inşaat, dünya arasında büyüyen bir trend haline geldi. Bazı ülkeler bunu diğerlerinden daha ciddiye almış ve en yenilikçi ülkeler sürdürülebilir yeşil yapıya yönelik çabalarını bir araya getirmiştir. Türkiye’de bütünsel bir yaklaşım ve ekolojik hassasiyet, daha verimli, sağlıklı ve konforlu binalar için bir neden haline gelecektir.
Makbule Yönel Maya - TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü
OFİSLER YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK
11 Mart itibarıyla küresel salgın olarak ilan edilen Covid-19 hayatımızın önceliklerini değiştirdi. İnsanların evlerinden çıkmadan tüm hayatlarını idame ettirebilecek bir sistem kurgusu ancak internet alışverişi sayesinde mümkün olabiliyor. Bu kurguyu sağlamak için de kent içinde merkezi konumda olup, kirası bir depolama faaliyetini karşılayabilecek şekilde görece ucuz kiraların olduğu alanlar da yükselen trend olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Ofisler yeniden gözden geçirilecek
Bu süreç ofis talebinin azalmasından ziyade ofis alanlarındaki metrekare büyüklüklerinin ve kullanım alanlarındaki şekil değişikliklerini beraberinde getirecektir. Bir de tabii her ne kadar uzaktan çalışma bir verimlilik meselesi olarak dünyada ortaya çıksa da ofis ortamında bulunma zorunluluklarının da hangi durumlarda gerektiği iyice anlaşıldı. Bu virüs meselesi bana en fazla kişisel ve kimsenin dokunamadığı alan sınırlarımızın ne kadar olduğu konusunu düşündürttü. ‘Kendime özel alan’ kavramı ile co-working çalışma alanlarının tekrar gözden geçirilmesinin gerekebileceğini düşünüyorum.
+1 odalı daireleri konuşacağız
Ben konut tercihlerinde yeni bir değişim trendini bu süreçten sonra bekliyorum. Çünkü hiçbirimiz herhalde bu kadar fazla zamanını evde geçirmemiştik. Bu süreçte evlerimizin böyle bir duruma hazırlıklı olabilmemiz açısından farklı özeliklerinin olması gerektiğini deneyimledik. Evden çalışacaksak uygun çalışma ortamının yaratılabildiği bir evimiz olması gerekiyormuş. Her şey bittiğinde ve koşullar uygun hale geldiğinde konut tercihlerimiz ve iç dizaynda yeni açılımlara bence hazır olmalıyız. Bir diğer deyişle 1+0 daire tiplerinin konuşulduğu dönemlerden artık +1 odalı daireleri konuşmaya başlayacağımız döneme geçiyor olabiliriz.
Prof. Dr. Feride Bahar Işın - Başkent Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi
EKOLOJİK KONUTLAR DAHA ÇOK TERCİH EDİLECEK
Başkent Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Bahar Işın, salgından sonra emlak sektörünün geleceğine yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırma kapsamında ticari mülkler ve konut piyasasındaki değişimin yönü ile beklentileri belirleyebilmek için 262 tüketiciye, satın almayı düşündükleri konutun özellikleri ve satın alma sürecinde tercih edecekleri yöntemler soruldu. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ise aşağıdaki gibi oldu.
Balkonlu konut tercih nedeni
Araştırmaya katılanların yüzde 74’ü gelecekte satın almayı düşünecekleri evin yeterli büyüklükte bir balkonu ya da kış bahçesi olması gerektiğini bildirdi. “Ev mi büyük olsun, balkon mu?” sorusuna kadınların yüzde 60’ı, erkeklerin de yüzde 81’i balkonun büyük olmasını yönünde cevap verdi.
Kadınların yüzde 83’ü, erkeklerin yüzde 67’si bağımsız konut ihtiyacına dikkati çekti. Konutun, özerk ve diğer alanlardan bağımsız bahçesinin olmasını isteyenlerin oranı erkeklerde yüzde 60, kadınlarda yüzde 62 oldu. Katılımcıların yüzde 87’si “Salgın sonrası ev satın almayı mı, kiralamayı mı düşünürsünüz?” ifadesinde “kiralama” yönünde tercih kullandı.
Başkaları ile aynı asansör, kapı ve park yerlerini kullanmak istemeyenlerin oranı kadınlarda yüzde 76, erkeklerde yüzde 70 oldu. Ev satın alma sürecinde tercih edecekleri yöntemler sorulduğunda, katılımcıların yüzde 80’i gayrimenkul danışmanı ile aralarında sosyal mesafenin korunmasının gerektiğini bildirdi.
Tanıtım videolarının, görüntülü portföy sunmanın gereğini ifade edenlerin yüzde 72’si kadın, yüzde 69’u erkeklerden oluştu. Evi görmeye gittiklerinde gayrimenkul danışmanlarını istemeyenlerin oranı kadınlarda yüzde 61, erkekler ise yüzde 67 olarak kayıtlara geçti.
Ofislerde havalandırma ön plana çıktı
Tam zamanlı ofis içinde çalışanlara, salgın sonrası nasıl bir ofiste çalışmanın onları memnun edeceği sorulduğunda, çalışanların neredeyse tamamı, ilk olarak havalandırma sisteminin önemini bildirdi. Camları açılan ofislerde çalışmayı isteyenlerin oranı kadınlarda yüzde 90, erkeklerde ise yüzde 87 oldu. Kadınların yüzde 86’sı, erkeklerin yüzde 83’ü ofislerin sosyal mesafeye uygun dizayn edilmesi istedi.
Emlak sektörü yol ayrımında
Prof. Dr. Feride Bahar Işın, araştırmanın sonuçlarını şöyle değerlendirdi: Covid-19 emlak sektöründe bir paradigma kayması yaratacak, konut ve ticari mülklerde gelecek günlerde dikkat çekici yol ayrımlarının olacağını göreceğiz. Dijital dönüşüm ve salgın, emlak sektöründe hızlı bir trend kaymasına neden olacak. Büyük veri, yapay zeka ve robotik teknolojiler ile nesnelerin interneti sektörde daha yoğun kullanılacak.
Müstakil konut talebi artacak
İnsanlar müstakil yapılarda kendilerini izole etmek isteyecekler ve çevreyle uyumlu konutlar gelecekte daha çok tercih edilecek. Artan bağımsız konut ihtiyacı, hem bu konut tipine yönelik arz hem de fiyatlar üzerinde yukarı yönlü artış trendi yaratacak. Emlak piyasasındaki arz, taleple paralel olarak bağımsız, özerk, izole yapılara yönelecek.
Ekolojik, çevreye duyarlı, doğayla bütünleşen, dışa bağımlılığı az konutlar daha çok tercih edilecek ve piyasaya sunulacak. Çalışmaya katılan tüketiciler sitelerde de hobi bahçeleri, yürüyüş alanları, yerel ürünlere satan marketler gibi sosyal mesafeyi gözetecek şekilde site içinde bir yapılanmayı talep etti. Salgın sürecinde yaşanan gelişmeler, tüketicilerin, özellikle karantina bağlamında kendine yetebilmeye yönelik ihtiyaçlarını ön plana çıkarttı.
Ytong Müstakil Ev Modellerini incelemek için tıklayın.
Yayınlanma Tarihi: 4/14/2021