5 Soruda İdeal Oda Sıcaklığı
1. Kışın ideal ortam sıcaklığı ne olmalı?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kış aylarında uygun şekilde giyinilmişse sağlıklı yetişkinler için ideal ev sıcaklığı olarak 18 dereceyi öneriyor. Alerji veya solunum sorunu yaşayanlar için önerilen en düşük sıcaklık 16 derece. Çok hasta, çok yaşlı ya da küçük çocuklar için ideal ortam sıcaklığı 20 derecedir.
2. Her oda aynı sıcaklık değerinde mi olmalı? İdeal oda sıcaklıkları nedir?
Dünya Sağlık Örgütü’nün oturma odası için koyduğu ideal sıcaklık 21 derecedir. Diğer odalar için 18 derecelik sıcaklık öneriliyor. Araştırmalar, ideal uyku ortamı için yatak odalarında sıcaklığın 16-19 derece a olması gerektiğini ortaya koyuyor. Aşırı sıcak bir ortamda uyumak, uyku esnasındaki metabolizma düzeninin bozulmasına yol açıyor ve zararlı etkilere neden oluyor.
3. Düşük veya yüksek oda sıcaklıklarında karşılaşılan sağlık sorunları nelerdir?
Ortam sıcaklığı 16 derece olduğunda, solunum rahatsızlıklarına karşı direnç azalıyor. Sıcaklık 12 derece ve altına düştüğünde ise, iki saat sonunda kişinin kan basıncında yükselme görülebildiği gibi kalp krizi ve felç riskinde de artış yaşandığı ifade ediliyor. Sıcaklık dalgalanmaları ve uzun süre soğuğa maruz kalmak sağlık açısından ciddi sorunlar doğurabiliyor. Binalara ısı yalıtımı yaptırmak ideal oda sıcaklığının korunması için çok önemlidir.
4. İdeal oda sıcaklığı ayarlanırken ideal nem ne olmalı?
Kapalı ortamlarda kişilerin kendini konforlu hissedebilmesi, sağlıklı kalması için sıcaklık değeri kadar ortam nemi de önemli. Evde olması gereken nem oranı uzmanlar tarafından ortalama yüzde 65 olarak öneriliyor. Nem oranının yüzde 35-40’lara düşmesi durumunda oda içindeki hava sertleşiyor. Düşük nemli ortamların virüs ve bakteriler için, yüksek nemin ise akarlar ve mantarların üremesi için ideal ortam sağladığı ifade ediliyor.
5. İdeal oda sıcaklığı ayarlanırken enerji harcamaları nasıl düşürülür?
Kışın evde tişört ile oturmak konforlu gibi gözükse de ortam sıcaklığının 20-22 derecenin üzerinde olması ekonomik anlamda aile bütçesini sarsabilir. Her bir derecelik sıcaklık artışı ısınmak için harcanan enerji maliyetini %5 ila %8 arasında artırıyor. Kış aylarında ideal iç ortam sıcaklığını korumak ısı yalıtımı yaptırılan binalarda daha kolaydır. Sağlıklı kalmak ve enerji harcamalarını düşürmek doğru ısı yalıtımından geçiyor. Maliyeti kontrol altına alabilmek, ısı yalıtımı yaptırmak, ortam sıcaklıklarını ölçen termometreler kullanmak, kombileri uygun şekilde çalıştırmak fayda sağlayacaktır.
Isı kayıplarının önlemek için,
- Isı yalıtımı yaptırmak
- Radyatörlerin önlerini ve üstlerini açık tutmak,
- Kapı ve pencerelerden oluşabilecek ısı kayıplarını engellemek,
- Kombi ve ısıtma tesisatının düzenli olarak bakımının yapılması,
Kış aylarında ideal iç ortam sıcaklığı ile sağlıklı olmanın, enerji harcamalarını düşürmenin başlıca yolu doğru ısı yalıtımından geçiyor. Bir evi ısıtmak kadar ısıyı korumak da önemli. Duvarları Ytong gibi ısı yalıtımı sağlayan malzemelerle yapılmış binalarda yaşayanlar için bunu sağlamak kolaydır. Dış cephe duvarları ısı yalıtımı yeterli olmayan malzemeler ile oluşturulmuş bir binada yaşıyorsanız, Multipor ile ısı yalıtım uygulaması (mantolama) yaptırabilirsiniz. Multipor, yapı ömrü boyunca ısı yalıtımı özelliğini ve sağlamlığını kaybetmeyen bir ısı yalıtım malzemesidir. Multipor’un sıcak havalarda ısıyı dışarıda, soğuk havalarda ise içeride tutan ısıl özelliklerini yapısındaki içi durgun hava dolu küçük gözenekler sağlıyor. Multipor, mineral esaslı olduğu için binaların nefes almasını sağlayarak, iç ortam nemini düzenliyor, duvarlarda nem ve küf oluşumunu engelliyor. Türk Ytong tarafından üretilen A1 sınıfı “Hiç Yanmaz” özellikteki Multipor Isı Yalıtım Levhası ile yangına karşı da güvenli bir ısı yalıtım çözümü sağlanmış oluyor. Unutmayın, Ytong’lu yapılarda yaşamak, enerji faturanızı konfordan ödün vermeden azaltmanın en kolay yoludur.
Yayınlanma Tarihi: 5/20/2020