REFERANSLAR

Ytong ürünleri kullanılan bazı referanslar

Ferko Signature

KÜNYE

Proje Adı: Ferko Signature

Yapı Tipi: Ofis

Kullanılan Ürünler: Ytong Blok Asmolen

Proje Yeri: İSTANBUL

Proje Yılı: 2013 - 2017

TRC İnşaat Genel Müdürü
Ogün Okat

Tuzla Port Projesi

Anadolu Yakasının hızlı gelişen bölgelerinden biri olan Tuzla’da TRC İnşaat tarafından hayata geçirilen Tuzla Port Projesi’nde Ytong ve Multipor ile enerji kayıpları en aza indirildi.

Ana faaliyet alanı, yurt içi ve yurt dışı inşaat taahhüt işleri olan, sektörün önemli temsilcileri arasında yer alan TRC İnşaat imzasıyla inşa edilmekte olan Tuzla Port projesinin detaylarını şirketin genel müdürü Ogün Okat’a sorduk.

Öncelikle Tuzla Port projeniz hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

Projemiz Anadolu Yakası’nın hızlı gelişen bölgeleri arasında yer alan Tuzla’da 38 bin m2 arazi üzerinde yer alıyor ve 18 bin m2 taban oturum alanına sahip. Projemizin en önemli özelliklerinden biri denize çok yakın olan konumu diyebilirim. Ayrıca projemiz az katlı mimarisiyle de ön plana çıkıyor. Tuzla Port projesinde 202 dairenin yanısıra 70 mağaza yer almakta. Proje 4 farklı bloktan meydana geliyor, bir blok tamamen AVM için ayrılmış durumda. Blokların ilk 2 katında ticari üniteler bulunuyor. Ticari ünitlerin proje genelinde satışı yapılmıyor, buralar tarafımızca kiraya verilecek.Tuzla Port projesinin yönetim işlerini ise 5 yıl süreyle TRC İnşaat üstlenmiş durumda. Projeki daireler bölgedeki diğer projelere göre metrekare bazında çok daha geniş.1 oda 1 salon daireler brüt 103 metrekare iken net 73 metrekare alana sahip. Projedeki dairelerimizin neredeyse %90’ı deniz manzarasına hakim alandan oluşuyor. Ayrıca 22 bin metrekarelik bir otoparka sahip.

“Ytong’un sağladığı enerji tasarrufu yanında en önemli özelliği; malzemenin fire vermemesi, işlenmesinin kolay olması ve her türlü parçasını her yerde kullanabilme kolaylığıdır diyebilirim.”

Tuzla Port Projesi Türkiye’nin önde gelen ofislerinden olan Ömerler Mimarlık tarafından tasarlandı. Projeyi tasarlarken konumu itibariyle yüksek yapılar ve balkonsuz evlerden ziyade daha çok ege tarzı yapılar yapmaya özen gösterdik ve komşuluk ilişkilerinin günümüzde de yaşanmasını hedefledik. Satışların yüzde seksenini bitirmiş durumdayız, proje bitme aşamasında ve 2018 Mart ayında teslimatlarımız başlayacak.

A+ hedef kitlesine sahip olan Tuzla Port projesinde malzeme seçimlerinde nelere dikkat ettiniz, kriterleriniz neler oldu?

Tuzla bölgesinde konsept olarak bir ilk olan projemiz, Tuzla Port A+ bir proje olduğu için kullanılan malzemeler konusunda çok hassas davrandık. Malzeme alternatiflerini her yönüyle değerlendirdik. Çatılarımız, pencere sistemlerimiz, mutfak mobilya ve armatürlerimizde en son teknoloji ve kaliteli ancak yerli üretim malzeme kullanmaya özen gösterdik. Projemizde ısı kaybını minimuma indiren özel Ytong ve Multipor ürünlerini bir arada kullanarak enerji kaybını en aza indirmeyi amaçladık. Lambda değeri normal bloklarda 0,13 iken bizim kullandığımız Ytong’da 0,09. Böylece bu ürünle birlikte yapacağımız diğer izolasyon malzemelerinden tasarruf etmiş olduk. Bu durumun insanlara doğru şekilde aktarılması gerektiğini düşünüyorum ki bu tarz enerji tasarrufu sağlayan ürünler daha yaygın olarak kullanılsın.

YTONG ürünleri projede enerji verimliği dışında ne gibi avantajlar sağladı?

Biz karar vermeden önce Ytong muadili markaları da detaylı olarak inceledik; fakat aralarında Ytong’u öne çıkaran farklar olduğunu tespit ettiğimiz için ve güvenilir bir marka olmasından dolayı tercihimiz Ytong oldu. Aslında Ytong’un en önemli özelliği; malzemenin fire vermemesi, işlenmesinin kolay olması ve her türlü parçasını her yerde kullanabilme kolaylığıdır diyebilirim. Tabi bir de firmanın ürünlerinin her zaman arkasında olması büyük avantaj, ne zaman bir sorun yaşasak yanımızda oldular. Kendilerine hemen ulaşabiliyor ve sorunun seri bir şekilde çözüme kavuşmasını sağlayabiliyoruz.

Ferko Signature Projesi

Ferko tarafından İstanbul’un merkezi konumu Levent Büyükdere Caddesi’nde inşa edilen Ferko Signature projesi 127 bin metrekare inşaat alanına sahip, uygulama projesi kr2b Architecture tarafından hazırlanan Ferko Signature ofis yapısı, Norman Foster imzasını taşıyor.

İş hayatının tüm ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenerek lüks segmentte tasarlanan proje, 2 ofis bloğu ve bunları birbirine bağlayan bir kent bahçesinden oluşuyor. Esnek ofis anlayışıyla dizayn edilen ofislerin metrekaresi kullanıcının isteğine göre değişebilme imkânı sağlıyor.

Ferko Signature projesi iş konforunu artıracak teknolojik özellikleri ve konumuyla dikkat çekiyor.

Hedefimiz lüks kavramını iş dünyasıyla buluşturmak oldu.

Ferko Signature, tüm insanların ortak hedefi haline gelen, modern çağın koşulları ile gelişen lüks kavramını iş dünyasıyla buluşturma hedefimizle ortaya çıktı. Bu doğrultuda modern mimari ve yüksek teknolojik donanımla hayata geçirdiğimiz Ferko Signature, Londra’da Wembley Stadyumu, 30 St. Mary Axe Gherkin Kulesi, New York’ta Hearst Kulesi, Hong Kong ve Beijing Uluslararası Havalimanı gibi projelere imza atarak dünya çapında ün kazanan mimar Lord Norman Foster’ın imzasını taşıyor.

Ferko Signature, konumu, estetik mimarisi ve yeni nesil ofis konseptine uygun inşa edilen ofisleriyle bölgenin yükselen değeri olarak dikkat çekiyor.

Mimarisi dünyaca ünlü mimar Norman Foster tarafından gerçekleştirilen Ferko Signature, molalar için özel olarak kurgulanan ‘Kent Bahçesi’ ile de farklılığını ortaya koyuyor. ‘Kent Bahçesi’ konsepti ile oluşturulan yeşil alan, kafe ve restoranları da içinde barındıran bölge, iş yaşamının hızlı temposunda çalışanlar için soluklanacak mekan olarak ön plana çıkıyor. Ferko Signature, aynı zamanda tüm bağlantı yollarının kesiştiği merkezi konumu ve çeşitli ulaşım alternatifleri ile zaman tasarrufu sağlıyor.

Ofis seçimlerinde çalışanların verimliliği ve mutluluğu ön plana çıkıyor.

Ofisler artık sadece çalışılan mekanlar olmaktan çıktı. Dünyada da Türkiye’de de ofis seçimlerinde çalışanların verimliliği ve mutluluğu ön plana çıkıyor. Ofislerin yüksek teknolojiye, çalışanlarına nefes aldıracak özelliklere ve sosyal olanaklara sahip olması, konforlu olması öne çıkan eğilimler. Bugün dünyanın en büyük şirketlerinin merkez ofisleri çalışanlarına ev konforunda ortam sunacak şekilde inşa ediliyor.

Ferko Signature projemizde enerji verimliliğini sağlamak için inşaat sürecinin her alanında farklı uygulamalar kullandık.

Bina yapı bileşenleri için tercih edilen malzemelerin performans değerleri ısı kaybını en aza indirgeyerek, bina işletimi sırasında harcanacak enerjiyi minimize edecek şekilde seçildi.

Binada kullanılan yüksek performanslı camlar ile soğutma yükünün önemli oranda azaltılması hedeflenirken gün ışığı geçirgenliğinden de taviz verilmedi. Mekanik ve elektrik sistemlerinin bina kullanımı öncesi çalışımı denetlenerek ve testlerle ölçülerek, istenilen verim düzeylerinin kontrolü hedeflenirken projede ısıtma enerjisi de bina enerji ihtiyacına göre, kısmi yüklerde yüksek verimde çalışabilme özelliğine sahip, yüksek verimli merkezi kazanlar ile sağlandı.

Mimar Özkan Karababa Ferko Signature’ı anlattı:

“Güneş kırıcıların açılandırılması, bina dış aydınlatması, kaplama malzemelerinin renk ve doku detayları ve daha başka bir çok bina kaplama elemanı, bina kullanıcıları kadar, çevrenin binayı nasıl algılayacağı da düşünülerek, çevreye minimum negatif etki yaratılmasına dikkat edilerek tasarlandı.”

Ferko Signature Projesine dahil oluş süreciniz ve projedeki çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Projedeki öncelikleriniz neydi?

İstanbul’un finans ve ticaret merkezlerinden aynı zamanda önemli kültür odaklarından biri olan Büyükdere Caddesi’nde yapılan yüksek yapılarda parselizasyon nedeni ile yakın çevre ile olan ilişkilerin çok detaylı olarak çalışması gerekiyor.

Foster+Partners Mimarlık’da iki yıllık çalışma sürecim, bugünkü ismi ile Ferko Signature olan yapının ve bu bölgedeki diğer yüksek yapıların karşılaması gereken çevresel ve kullanıcı odaklı ihtiyaçların neler olduğunu anlamamın temelini oluşturur.

Bölgenin gayrimenkul değerinin çok yüksek olması nedeni ile cadde üzerinde yapılan yapılar genellikle çok yüksek profile ve uluslarası tecrübeye sahip ofisler tarafından tasarlanıyor.Foster+Partners bünyesinde ihale projesi aşamasına kadar geliştirilmiş Ferko Signature projesinde, belediye kriterleri ve ticari senaryo dinamikleri nedeni ile çok ciddi revizyonlar yapılması gerekliliği doğdu. Bu nedenle plan şemalarının güncellenmesi için konsept ve uygulama çalışmaları kr2b Mimarlık tarafından gerçekleştirildi.

Bu revizyonlar; kulenin çekirdek yapısı ve kat adedi gibi çok temel değişiklikleri içerse de, yapılan tüm çalışmalarda Foster+Partners tarafından şematik proje aşamasında ortaya konulmuş olan yüksek tasarım prensiplerinin her ölçekte korunması ve yapılan değişikliklerde halihazırdaki kalitenin devamına maksimum özeni göstermek kr2b’nin bu süreçteki önceliği oldu. Bu nedenle her ne kadar bu yapının plan şemalarının hazırlanması kr2b Mimarlık tarafından yapılmış olsa da, yapının asıl prensiplerinin Foster+Partners çatısı altında yapılan çalışmalar ile şekillendiğini söylemek yanlış olmaz.

Foster+Partners, ismi şu anda Ferko Signature olarak güncellenmiş olan, Landmark Tower projesi için çalışmaya başladığında arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olması konusunda kapsamlı bir ön çalışma yaptık. Projenin ilk konsept çalışmalarına başlanmadan önce arazi etrafında eskiz çalışmaları yaparak alanın dinamikleri anlaşılmaya çalışıldı. Yükseklik ve manzara etüdleri yapıldı ve yapılan onlarca çalışma maketi ile yakın çevre ilişkileri incelendi. Bu çalışmalar yapılırken binanın nasıl görüneceğinin ötesinde, enerji verimliliği, kullanım konforu ve bina yakın çevresindeki mikro iklime olası etkileri incelenip üzerinde çalışıldı.

Londra ve İstanbul’da yapılan çalışmaların raporları çerçevesinde, proje alanında yapılacak olan yüksek bir yapının özellikle kuzey-güney yönündeki hava akımlarıyla etkileşimi ile bina etrafındaki yaya konforundaki olumsuz etkiler sorgulandı. Bu etkileri minimuma indirebilmesi için rüzgâr testleri raporları ışığında, binanın bugünkü planda bakıldığında köşeleri yumuşatılmış olan formuna ulaşıldı. Bunun yanı sıra güneş kırıcıların açılandırılması, bina dış aydınlatması, kaplama malzemelerinin renk ve doku detayları ve daha başka bir çok bina kaplama elemanı, bina kullanıcıları kadar, çevrenin binayı nasıl algılayacağı da düşünülerek, çevreye minimum negatif etki yaratılmasına dikkat edilerek tasarlandı.

Kule yapısının çekirdeğinin güney yönüne yerleştrilmesindeki amaç; ofislerin kuzeyden gelen düzenli ve dolaylı güneş ışığından maksimum düzeyde fayda sağlayabilmesi oldu.

Yapılarda güvenlik önemli bir konu, özellikle deprem ve yangın dayanımlı yapılar üretilmesi konusunda nelere dikkat edilmelidir? Bu konularda Ytong’un sağladığı avantajlar nelerdir?

Yapıların öncelikli amacının barınma olduğu her zaman akılda tutulmalıdır ve güvenlik konusu henüz proje aşamasında ele alınmalıdır. Hepimizin bildiği gibi Türkiye deprem kuşağında bir ülke ve sınırlarımızın neredeyse tamamı deprem riski altında. Özellikle deprem nedeni ile oluşabilecek hasarların minimumda kalabilmesine olanak tanıyan yapım tekniklerinin kulanılması önem taşımakta. Ytong malzeme hafifliği nedeniyle deprem bölgelerinde yapılan yapılarda avantaj sağlıyor.

Hem malzeme olarak hem de kurumsal faaliyetleriyle, bir mimar olarak Türk Ytong’u nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türk Ytong kurumsal yapısı ve ürün kalitesi ile inşaat sektöründe güven duyulan bir marka. Bunların yanı sıra saha desteği ve malzeme tedariğinde sağladığı sorunsuz hizmetler nedeni ile de tercih ediliyor. Ferko Signature projesinde Ytong blokları, ayırıcı duvarlarda kullandık, ayrıca döşemelerde Ytong Cepli Hafif Asmolen’i tercih ettik.


Bize Ulaşın

Mesaj gönderin

Bilgi formunu doldurun

Bizi Arayın

Hizmetinizdeyiz: +90 216 396 66 00

Bağlan

Yetkili Satıcılar

En yakın Yetkili Satıcımıza ulaşın

Listeden bul