Sıkça Sorulan Sorular

Ürünlerimiz hakkında merak ettikleriniz ve sıkça sorulan sorular

Ürün kategorisine ve malzeme kalınlığına bağlı olarak palet içindeki blok miktarı ve metrekaresi değişir. Örneğin 1 adet 10’luk (10 cm kalınlığında) Ytong paletin içinde 72 adet Ytong Blok bulunur ve 10,8 m2'dir. 1 palet 15’lik (15 cm kalınlığında) palette ise 48 adet Ytong Blok vardır ve 7,2 m2'dir. 20 cm için ise bu değerler 36 adet ve 5,4 m2'dir.

Bu hesaplamayı kolayca yapmak için lütfen tıklayınız.

Ytong blokların ağırlığı, ürün cinsine ve malzemenin kalınlığına göre değişir. Örnek vermek gerekirse; 1 adet 10 cm kalınlığında G2 bloğun nakliye ağırlığı 8,4 kg, G4 bloğun ise 12,6 kg’dır.

Ytong blokların yüksekliği 25 cm ve boyu 60 cm’dir, bu ölçüler standarttır. Blok kalınlıkları ise çeşitlidir. 1 metrekare duvar için kaç adet Ytong blok gerektiğini aşağıdaki şekilde hesaplayabilirsiniz:

1 adet Ytong Blok 0,25 m (yükseklik) x 0,60 m (boy) = 0,15 m² dir. 1 m²’yi bu sayıya bölerek ihtiyacınız olan Ytong adedini bulabilirsiniz. 1 m² / 0,15 m² = 6,66 adet

3.000 metrekare duvar için hesaplarsak; 3.000 m² / 0,15 = 20.000 adet Ytong Blok gerekir.

Kalınlık ile adet miktarının çarpımı ise metreküp ihtiyacınızı belirler.

Bu hesaplamayı kolayca yapmak için lütfen tıklayınız.

Ytong fiyatları, projenizde ihtiyacınız olan duvar tipine, bulunduğunuz bölgeye göre farklılık gösterir. Size en yakın Ytong Yetkili Satıcısı ile iletişime geçerek, Ytong fiyatları ve en uygun koşullar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Yetkili Satıcımızdan fiyat teklifi alın.

Kaç metreküp Ytong Blok sipariş etmeniz gerektiğini hesaplamak için önce inşaatınızda kullanacağınız Ytong duvar alanını (m²) ve duvar kalınlıklarını (cm) belirlemelisiniz.

Duvarlarınız için kaç adet Ytong Blok gerektiğini aşağıdaki şekilde hesaplayabilirsiniz:

Projede toplam 2.500 metrekare duvar olduğunu varsayalım. Duvar kalınlığımız 20 cm olsun.

Duvar malzemesi ihtiyacı 2.500 m² x 0,20 m = 500 m³ olarak hesaplanır. 500 m³ Ytong Blok sipariş edilecektir.

Siparişinize duvar örümü için gerekli Ytong Örgü Tutkalı’nı ve Ytong Lento’yu eklemeyi unutmayın!

Ytong metrajını yapmak için hesaplama sayfamızı ziyaret edin

Yetkili Satıcımızdan fiyat teklifi alın.

1 m3 Ytong Blok malzemeyi örmek için ortalama 15 kg örgü tutkalına ihtiyaç vardır. Ytong Örgü Tutkalı 25 kg’lık torbalarda sunulmaktadır.

Öreceğiniz duvarın kalınlığına göre ihtiyacınızı aşağıdaki yöntemle hesaplayabilirsiniz:

Örülecek duvar kalınlığı (m) x örülecek duvar alanı (m2) x 15 kg/m3 (ortalama tüketim miktarı)

Bu işlem sonucunda hesaplanan miktar (kg), örgü tutkalı ihtiyacını belirler.

20 cm kalınlığında 100 m2 Ytong Duvar için hesap yapalım:

0,20 m x 100 m2 x 15 kg/m3 = 300 kg (12 torba) Ytong Örgü Tutkalı’na (yapıştırıcı) ihtiyacınız olacaktır.

Bu hesaplamayı kolayca yapmak için lütfen tıklayınız.

1 torba Ytong Örgü Tutkalı’nın ağırlığı 25 kg dır. 1 torba ile örülebilecek duvar alanı, duvar kalınlığına göre değişkenlik gösterir. 1 torba örgü tutkalı (yapıştırıcı) ile kaç metrekare duvar yapabileceğinizi aşağıdaki şekilde hesaplayabilirsiniz:

1 torba (25 kg) Ytong Örgü Tutkalı / (Duvar kalınlığı (m) x 15 kg/m3 (örgü tutkalı ort. tüketim miktarı)) = Örülebilecek duvar alanı (m2)

1 torba Ytong Örgü Tutkalı ile 25 kg / (0,20 m x 15 kg/m3) = 8,3 m2 duvar yapabilirsiniz.

Bu hesaplamayı kolayca yapmak için lütfen tıklayınız.

Normal koşullarda bir dairede pencere ve kapı sayısı kadar lento ihtiyacı bulunur. Ytong Lento siparişi vermek için önce lentoyu ölçülendirmek gerekir.

Lento boyutlarını L x H x B (uzunluk x yükseklik x kalınlık) şeklinde tariflersek;

Lento boyu L (uzunluk), pencere veya kapı üzerinde geçilen net açıklığa (boşluk), duvara oturma (bini) paylarının (a) eklenmesiyle bulunur.

Ytong Lento ihtiyacı nasıl hesaplanır

Lentonun bini (oturma) payı, tek taraf için net açıklığın 1/10’u kadar olmalıdır. Ancak lento oturma (bini) payı 15 cm’den küçük olamaz. Bu nedenle hesaplanan bini payı 15 cm’den küçük ise 15 cm alınmalıdır. Örneğin 100 cm bir kapı boşluğu üzerindeki lentonun bini payı 100/10 = 10 cm hesaplanır ancak bu değer 15 cm’den küçük olamayacağı için 15 cm olarak hesaba katılmalıdır. Sipariş etmeniz gereken lento boyu L = 100 + (2 x 15) cm = 130 cm’dir.

Standart Ytong Lento yüksekliği 25 cm’dir. Projenin ihtiyacına göre en fazla 60 cm olmak üzere 20, 30, 35, 40, 50 cm gibi farklı yüksekliklerde Ytong Lento üretilebilir. Ytong lentolar en fazla 600 cm uzunlukta üretilebilir.

B (lento kalınlığı), lentonun oturduğu duvar kalınlığı ile aynıdır. Örneğin duvar kalınlığı 10 cm ise lento kalınlığı da 10 cm olmalıdır.

Sipariş sırasında kullanım yeri, üzerine gelen dolgu duvarın malzeme cinsi ve yükseklik bilgilerini vererek projenize en uygun Ytong Lentoyu seçebilirsiniz.

Ytong Lento uzunluğunu kolayca yapmak için lütfen tıklayınız

Yetkili Satıcımızdan lento fiyat teklifi alın.

1 tır kaç m³ Ytong alır? 1 kamyona kaç metreküp Ytong sığar? Kırkayak kamyon ile kaç m³ Ytong taşınır? gibi soruların yanıtı farklı hesaplamalar içerir. Ytong Blokların nakliyesi, araç tipine ve taşınacak malzemenin cinsine göre farklılık gösterir. Araç cinsine göre ortalama yükleme miktarları tablodaki gibidir.

Ürünlerimizi incelemek için tıklayınız.

Yetkili Satıcımızdan fiyat teklifi alın.

Tır Kamyon (Kırkayak) Kamyon (On Teker)
G2 Blok 48 m3 38 m3 30 m3
G2/09 Blok 54 m3 43 m3 34 m3
G3 Blok 36 m3 30 m3 24 m3
G4 Blok 33 m3 26 m3 21 m3

Ytong yüksek ısı yalıtım özelliğine sahip bir duvar malzemesidir. Ytong ile örülen duvarlar üzerine ilave ısı yalıtımına ihtiyaç duyulmaz. Uygun kalınlıkta Ytong bloklar kullanıldığında, üzerine ısı yalıtım /mantolama uygulaması yapmadan Türkiye’nin birçok bölgesinde TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları ve Isı Yalıtım Yönetmeliği’ne uygun dış cepheler oluşturmak mümkündür. Ytong duvarların dışında kalan betonarme kolon, kiriş, perde gibi ısı yalıtımsız yapı bileşenlerinin yalıtılması yeterli olacaktır.

Duvarları Ytong ile oluşturulan bir yapıda betonarme yüzeylerin ısı yalıtımı, Ytong gibi A1 sınıfı hiç yanmaz özellikteki, λh=0,044 W/mK ısıl iletkenlik hesap değerine sahip Multipor Isı Yalıtım Levhası ile yapılır. Uygulamada duvarlar Multipor kalınlığı kadar dışarı taşırılarak örülür ve betonarme yüzeyler Multipor ile kaplanır. Bu çağdaş cephe sistemi, yanmaz, nefes alan ve tek katmanlı bir bina kabuğu oluşturulmasına olanak sağlar. Mantolama malzemesinden ve işçiliğinden önemli tasarruf sağlanmış olur.

Dış cephe duvarları ısı yalıtımı yeterli olmayan malzemeler ile oluşturulmuş binalarda, A1 sınıfı hiç yanmaz özellikteki, λh=0,044 W/mK ısıl iletkenlik hesap değerine sahip Multipor Isı Yalıtım Levhası ile güvenli bir ısı yalıtım uygulaması (mantolama) yapmak mümkündür. Böylece bina dış cephesi, TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları ve Isı Yalıtım Yönetmeliği’ne uygun biçimde oluşturulmuş olur.

Ytong’a herhangi bir şey monte ederken, gazbeton dübeli kullanılmalıdır. Dübel tipi ve sayısı, duvara asılacak ağırlığa ve duvarda kullanılan Ytong blok ürün sınıfına göre değişiklik gösterir. Ytong’a uygulanacak dübeller, Fischer, Ejot, Hilti vb. Dübel firmalarından, yapı marketleri ve nalbur gibi satış noktalarından kolaylıkla edinilebilir. Dübel üreticileri bu konuda birçok seçenek sunmaktadır.

TV, mutfak dolabı, kitaplık vb. ağır eşyalar uygun dübeller ile Ytong duvarlara rahatlıkla taşıtılır. Dübel tipi ve sayısı duvara asılacak ağırlığa ve duvarda kullanılan Ytong blok ürün sınıfına göre değişiklik gösterir.

Ytong’un yapısındaki kapalı gözenekler, duvarın su emmesini önler. Ytong üretiminde kullanılan teknoloji sayesinde, malzemenin bünyesi kılcal yapılar şeklinde değil, kürecikler (gözenekler) şeklindedir. Bu gözenekler, suyun malzeme içinde ilerlemesini engeller. Araştırmalar, Ytong'da su emmenin, diğer dolgu duvar malzemelerine oranla 5 ila 10 kat daha az ve yavaş olduğunu göstermektedir.

Ytong’un ısı yalıtım ve nefes alma özelliği sayesinde duvarlarda kondenzasyon (yoğuşma) sorunları yaşanmaz. Difüzyon özelliğine sahip Ytong, içeride oluşan su buharını dışarıya atarak oda ikliminin sağlıklı kalmasını sağlar. Bu özelliği ile yapı iç ortamını doğal bir şekilde düzenler. Yapının duvarları kuru kaldığı için küflenme olmaz. Duvarları Ytong ile yapılan bir bina, blokların örülmesinde kullanılan örgü tutkalının çok ince bir tabaka halinde uygulanması sayesinde en başından itibaren daha az yapısal neme sahiptir.

Duvar yüzeyi nefes alma özelliği düşük malzemeler ile kaplanacak ise, rutubet oluşmaması için uygun duvar kalınlığı, uygun kaplama tipi ve kalınlığı, TS 825’de belirtilen hesaplamalar sonucunda belirlenmelidir.

Ytong “A1 Sınıfı-Hiç Yanmaz” malzeme sınıfındadır. Asla yanmaz, tutuşmaz, zehirli gaz ve duman oluşturmaz.

Ytong’un ana hammaddeleri kum, kireç ve sudur. Yer kabuğunun büyük bir kısmını oluşturan bu malzemeler doğada neredeyse sınırsız miktarda bulunur, doğal denge ve zemin suyu düzeyi etkilenmeden çıkartılır. Hammaddelerin birleştirilmesi için çimento, gözeneklerin oluşturulması için ise alüminyum tozu kullanılır. Oluşan gözeneklerin içinde yalnızca durgun hava yer alır.

Duvarlarda görülen çatlakların birçok sebebi olabilir. Çatlaklar, duvar üzerindeki sıva veya boya kaplamasında oluşmuş olabilir. Bu yüzden kaplama açılarak duvarda da çatlama olup olmadığı incelenmelidir. Bu tür çatlaklar, genelde duvar kaplama malzemesinin içeriğinden, malzemenin duvara standart dışı uygulanmasından veya hızlı kurumadan ileri gelebilir. Tekrar macun+boya uygulaması ile giderilebilir. Duvarda oluşan çatlaklar ise yapısal elemanların aktardığı yüklerin duvar üzerinde oluşturduğu gerilmeler ile ilgilidir (yer hareketleri, bina oturması, sehimler, seçilen duvar kalınlığına bağlı narinlik, duvar uygulamalarından sonra yapılan tesisat işlemleri esnasındaki darbe ve titreşimler). Ülkemizde geçerli şartname ve yönetmelikler kapsamında, çerçeve sistem yapısal elemanları arasında yer alan dolgu duvarların, deprem yükleri dışında ortaya çıkan yüklemelerden etkilenmeyecek şekilde tasarlanması beklenir. Tekrarlamadığı belirlenen duvar çatlakları ya da taşıyıcı strüktür-dolgu duvar birleşimlerindeki çatlaklar, macun+file+düzeltme sıvası onarımı ile kapanabilir.

Dış sıva binayı iklim şartlarından korur. Dış sıva yapılmasını tavsiye ederiz.

Ytong duvarların üzerine kara sıva uygulaması da mümkün olmakla birlikte, ağır olması ve işçiliğinin uzun ve zahmetli olması nedeniyle, hafif sıvalar tercih edilmelidir. Ytong tarafından üretilen “Ytong Hafif Sıva” hafif, esnek, su itici, nefes alan ve istenirse boya yapılmadan da kullanılabilen beyaz renkli hazır sıvadır. Bilgi için tıklayınız.

Ytong duvarların üzerine kara sıva uygulaması yapılabilir. Kara sıva uygulamasında, diğer tüm duvar malzemelerindeki uygulama kuralları Ytong için de geçerlidir. Ytong üzerine kara sıva uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda özetlenmiştir;

  • Duvar yüzeyi kir/tozdan arındırılır ve bir miktar nemlendirilir.
  • Ardından 2-3 mm kalınlığında serpme tabakası uygulanır (çimento 1 / kum 3).
  • 24 saat bekledikten sonra ilk tabaka sıva (kaba sıva) uygulamasına geçilir (çimento 1 / toz kireç 2 / kum 9).
  • Kaba sıvanın kurumasının ardından ince sıva uygulanır (çimento 1 / toz kireç 2 / kum 11).
  • Taze sıva katmanları, aşırı güneş, yağmur, don ve rüzgâr etkilerine maruz kalmamalı ve farklı yapı malzemelerinin birleşim yerlerinde sıva filesi uygulanmalıdır. Bir sıva katmanı en fazla 1,5 cm kalınlığında olmalı, toplam sıva kalınlığı 2-3 cm aralığında olmalıdır.

Ytong üzerine sıva yapılmadan, sadece seramik veya fayans yapıştırıcısı sürülerek uygulanabilir.

Ytong blokları ile duvar örümünde Ytong Örgü Tutkalı kullanılması hem uygulama kolaylığı sağlayacak hem de ısı köprüleri oluşmasını da önleyecektir. Ytong Örgü Tutkalı kullanılması, harçlı uygulamada oluşması muhtemel zorlukları ortadan kaldırır. Ytong duvar blokları fabrikada, düzgün ve milimetrik biçimde üretilir. Kolaylıkla kesilip, hızlı işlenebilir. Duvar uygulamasına başlamadan önce zemin düzgün ve terazisinde olmalıdır. Bunun için temizlenip süpürülen zemin üzerine takviyeli çimento harç ile bir tesviye tabakası uygulanır. (1 ölçek çimento: 4 ölçek kum). İlk sıra tesviye harcı üzerine örülür, tesviye harcı üzerine gelen blok yüzeyleri hafifçe nemlendirilir. Blokların birbirleri ile temas eden yüzeylerinde örgü tutkalı uygulanır. İlk sıra dışında kalan diğer sıralarda örgü tutkalı ile bloklar örülür. Örgü tutkalı ile örülen blokları nemlendirmeye gerek yoktur.

Ytong’un iyi bir ısı yalıtım özelliğine sahip olmasının nedeni, bünyesindeki içi durgun hava dolu milyonlarca gözenektir. Hava düşük ısı iletkenliği nedeniyle en iyi ısı yalıtıcılarından biridir. Ytong ile inşa edilmiş yapılar yazın serin, kışın sıcak olur.Ytong ile örülen duvarlar üzerine ilave ısı yalıtımına ihtiyaç duyulmaz, sadece betonarme yüzeylerin yalıtılması yeterli olacaktır. Bunun için Ytong bloklar örülürken, betonarme yüzeylere uygulanacak ısı yalıtım malzemesi kalınlığı kadar, dışarı taşırılır.

Ytong, gözenekli yüzeyi ve yüksek porozitesi sayesinde ses yutma özelliği yüksek bir malzemedir. Ytong’un ses yutma özelliğinden yararlanılması istenen yapı bölümlerinde, gözeneklerin havayla temasını kesmeyecek yüzey kaplaması seçilmesi önemlidir. Duvar veya döşemelerin ses yalıtım özelliği, doğrudan duvar veya döşeme kesitinin birim alan ağırlığına bağlı olarak değişir. Duvar tipi (tek veya çok tabakalı), Ytong blok sınıfı ve kalınlığı, duvarın ses yalıtım özelliğini değiştiren özelliklerdir. Tasarımcı bu özellikleri dikkate alarak oluşturduğu duvarda, talep edilen ses yalıtım değerlerine ulaşır. Yapılan son araştırmalar, ses enerjisinin Ytong malzemesinin içindeki gözeneklerde ısı enerjisine dönüşmesi nedeniyle, ortalama ses yalıtım değerinin Ytong'da 2 dB daha yüksek alınabileceğini gösteriyor.

Ytong’un kapalı üretim sürecinde atık oluşmaz. Sertleştirme işleminden önceki üretim artıkları yeniden üretime dahil edilerek kaynaklar korunur. Sertleştirilmiş malzemeler ise geri dönüşüm tesislerinde öğütülerek, tekrar hammadde olarak kullanılır.

Kesilerek işlenebilen, çok küçük parçaları dahi değerlendirilebilen Ytong blokların şantiyedeki fire oranı yalnızca %1’dir. Nakliye için kullanılan paletler Ytong tarafından toplanmakta ve yeniden kullanılmaktadır.

İyi bir yapı malzemesi kendini yalnızca inşaattaki kalitesi ile değil, dayanıklılığı ile de göstermelidir. Ytong uzun ömürlü* bir yapı malzemesidir ve kalitesini yapı ömrü boyunca korur. Bu, yaşam ve tüketim hızının arttığı günümüzde, değerini tekrar öğrenmeye başladığımız bir özelliktir. Ytong nesiller boyu dayanır, binanızın değerini uzun yıllar boyu korumasına katkı sunar. *IBU’nun Sürdürülebilir Bina Kılavuzuna göre, beklenen ortalama yaşam süresi 100 yıldır.

Ytong’un yaklaşık 100 yıl kadar önce ortaya çıkış felsefesi, ısı yalıtımı ile enerji kaynaklarının verimli kullanılması arayışıdır. Yıllar içerisinde, bir yandan ürünlerimizin ısıl performansını geliştirerek enerjinin verimli kullanılmasına öncülük ederken, diğer yandan savunduğumuz çevre dostu bina konseptinin yaygınlaşması için örnek olmaya çalıştık.

Çevre koruma faaliyetlerine büyük önem vererek, birçok alanda öncü çalışmalar yürüttük

2011 yılında ürünlerimize çevre etiketi (EPD) alarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. EPD, bir ürünün çevre performansını ISO14025 standardına göre, tüm üretim aşamalarını içerecek şekilde değerlendirir. Hammaddelerin çıkartılmasından, malzemenin üretilmesi ve yapılarda kullanımına kadar bütün bilgileri içerir.

Yeni üretim tesislerimiz Yeşil Bina olarak inşa ederek “sürdürülebilir yapılaşma” konusundaki sorumluluk bilincimizi bir adım daha öteye taşıdık. Tüm bunlar, ürün ve üretim konseptimiz kadar, insana değer veren yaklaşımımızın doğal bir sonucudur.

  • Ytong hammaddeleri neredeyse sınırsızdır ve doğaya zarar vermeden çıkartılır.
  • Ytong üretimi çevre dostudur ve düşük enerji tüketimi ile gerçekleşir, geride artık bırakmaz.
  • Ytong'un nakliyat maliyeti ve enerji sarfiyatı düşüktür.
  • Ytong'un işlenmesi insanlara ve doğaya zarar vermez.
  • Uygulamada oluşan atıklar yeniden değerlendirilebilir.
  • Ytong'lu yapılar daha az enerji ile ısınabildikleri için CO2 emisyonunu azaltır.
  • Ytong'lu yapıların inşaat ve yaşam kalitesi süreklidir.
  • Ytong yapı malzemeleri sökülerek geri dönüşüme dâhil edilebilir.

Bize Ulaşın

Mesaj gönderin

Bilgi formunu doldurun

Bizi Arayın

Hizmetinizdeyiz: +90 216 396 66 00

Bağlan

Yetkili Satıcılar

En yakın Yetkili Satıcımıza ulaşın

Listeden bul