Proje Adı: Vodafone Arena Stadyumu
Yapı Tipi: Spor Yapıları Yeşil Bina
Kullanılan Ürünler: Ytong Blok
Proje Yeri: İSTANBUL
Proje Yılı: 2014-2016
EPD Sertifikalı Ytong Blokların Kullanıldıgı, Türkiye’nin ilk Yesil Bina Sertifikalı Stadyumu
VODAFONE ARENA
Türkiye’nin ilk Yesil Bina sertifikalı stadyumu olan Vodafone Arena’da, sertifika sürecine de katkı sağlayan EPD belgeli Ytong bloklar kullanılıyor. Konuyla ilgili bilgi aldığımız BJK Beşiktaş İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Mimar Metin Demir, tercih ettikleri malzemelerin üretim süreçlerinin, üzerinde hassasiyetle durdukları konulardan birisi olduğunu dile getiriyor ve “Türkiye’nin ilk Yesil Bina sertifikalı stadyumunu insa ediyoruz. Bu konuda da Ytong’un bize sağladığı avantajların Farkındayız.” diyor.
Beşiktaş’ın yeni evi olmasının yanı sıra halkın eğlence ve zaman geçirme ihtiyacını karsılar nitelikte dizayn edilen kompleks, bu kapsamda eğlence merkezi, konser arenası, yasam alanı ve moda merkezi olarak da hizmet veriyor. Bu özel projenin bölücü duvarlarında ise yine Ytong bloklar kullanıldı.
Vodafone Arena’nın dış cephesi kolonat sistemden oluşan bir kabuk olduğu ve dış cephede kapalı yüzeyler bulunmadığından iç mekanlardaki bölücü duvarların yapımında ağırlıklı olarak Ytong bloklar tercih edildi. Bu tercihin tabii başka nedenleri de var... Söz konusu nedenleri özetleyen BJK Beşiktaş İnşaat ve Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mimar Metin Demir, önceliklerinin çevreye saygılı ve herkesin rahat edebileceği konforu sağlayan bir stadyum yapmak olduğunu söylüyor. Bunun için de doğru çözüm ve detaylar yaratmayı, bu tip olanaklar sağlayan malzeme ve markaları seçmeye özen gösterdiklerini ifade eden Demir, “Yeşil Bina sertifikası almamızı sağlayacak unsurlara dikkat ederek malzeme seçimlerimizi yapıyoruz. Ytong da bu unsurların ön önemlilerinden birisi” diyor.
Hafif olması, inşaat aşamasında kolay taşınması, çabuk ve temiz işlenebilmesi gibi avantajlardan dolayı Ytong’u tercih ettiklerini vurgulayan Demir, “Ayrıca yalıtım özelliği nedeniyle enerji korunumu konusunda gösterdiği performans ve sağladığı maliyet avantajının yanı sıra ekolojik kazanımları da beraberinde getiriyor. Ytong Türkiye’de gazbeton üretiminin öncüsü. Bu teknolojiyi Türkiye’ye getiren ve kendini bu yönde sürekli yenileyen bir firma. Proje aşamasında çözüm ortağı olarak çalışan, detay ve malzeme konusunda birçok seçenek sunabilen bir yapıya sahip” diyor
YEŞİL BİNALARDA EPD BELGESİ BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR
Kullandıkları malzemelerin üretim süreçlerinin çevreye saygılı olmasının da kendileri için üzerinde hassasiyetle durdukları bir konu olduğunu dile getiren Demir, “Biz Türkiye’nin ilk Yeşil Bina sertifikalı stadyumunu insaa ediyoruz. Bu konuda Ytong’un bize sağladığı avantajlar var. Üretim prosesi, ısı korunumu, enerji korunumu konusundaki performansı, neredeyse firesiz uygulama imkanı gibi avantajlarının farkındayız. Ytong bu yönüyle de Türkiye’de öncü bir firma. EPD Belgesi’ne sahip olmasını da çok önemsiyoruz. Çünkü Yeşil Bina sertifikasında EPD belgesi büyük avantaj sağlıyor. Aynı zamanda iç hava kalitesine katkıları da önemli. Çünkü iç hava kalitesine, Yeşil Bina sertifikası sürecine katkılarının yanı sıra stadyumumuza gelen taraftarlarımızın konforunu sağlamak için de büyük çaba sarf ediyoruz. Ytong ayrıca açtığı Fikir Yarısmaları ile hem sektörün hem de mimar ve mühendislerin gelişmesine de olanaklar yaratmaya çalısıyor. Bu yönüyle de ayrı bir takdiri hak ediyor” ifadelerini kullanıyor.
TÜRKİYE’NİN İLK YEŞİL BİNA SERTİFİKALI VE AKILLI STADYUMU: VODAFONE ARENA
Bünyamin Derman tarafından tasarlanan 41 bin kişilik Vodafone Arena, UEFA standartlarında inşa edilmiş olması. Tasarımda ana kriterlerden birisi, yılın bütün günlerinde yasayan ve hizmet veren bir yapı olması. Mimari konsept ve bunun doğrultusunda elektrik ve mekanik disiplinler içinde bütün detaylar bu doğrultuda çözümlenmiş. Doğu-batı ve güney tribünlerinde 147 adet loca bulunuyor. Doğu tribününde özel bir tribün olan 1903 locası ve ayrıca batı tribününde VIP tribün bulunuyor. Bütün bu tribünlerin servis alanları çok özenli tasarlandı. Her bölümün kendisine ait restoran, yeme-içme alanları var. Ayrıca güney tribününde sürekli hizmet veren büyük bir restoran alanı yer alıyor. Eski Stadyum’un denize bakan cephesi ise korundu. Bu tarafta yer alan Eski Açık olarak bilinen tribün önceki konumuna göre yaklaşık 30 metre kuzeye kaydırılarak inşa edildi. Güney cephesinde korunan eski stadyuma ait iki kule ve bu iki kuleyi birbirine bağlayan eski açık tribünün cephesini oluşturan duvar ile yeni inşa edilen tribün arasında Beşiktaş’ın bütün tarihini anlatan, interaktif, yasayan bir müze yapıldı. Yine bu bölümde müze ile birlikte hizmet veren ve Beşiktaş ürünlerinin satıldığı büyük bir mağaza, yılın büyük bölümünde kullanılan çok amaçlı salonlar ve sosyal alanlar bulunuyor. Maç günlerinde seyircilerin girişinden itibaren tüm güvenlik, aydınlatma, ısıtma havalandırma gibi bütün temel sistemleri başta olmak üzere binanın işletme ve yönetimi geniş kapsamlı otomasyon ağı ile sağlanıyor. Futbol karşılaşmaları dışında farklı spor aktiviteleri, konser ve birçok farklı sosyal etkinlik ve moda merkezi olarak da kullanılmak üzere tasarlanan stadyumda alışılageldik, sadece bina yönetimine dönük otomasyon sistemleri bulunmuyor. Bütün bu aktiviteler sırasında herkese aynı anda faydalanma imkanı sunabilecek stadyumun tümünü kapsayan genişband mobil ve Wi-Fi ağı kuruldu.