Proje Adı: Özdilek Alışveriş Merkezi
Yapı Tipi: AVM
Kullanılan Ürünler: Ytong Blok Yatay Duvar Paneli
Proje Yeri: İSTANBUL
Proje Yılı: 2014
Yapımcı: Piramit Mimarlık, Şehircilik Mühendislik LTD. ŞTi.
Levent Özdilek Proje Müdürü Serdar Yıldırım Röportajı
Özdilek Grubu’nun, konsept projesi Kanadalı Mimarlık Ofisi B+H Architecture, detay ve uygulama projeleri ise Piramit Mimarlık tarafından hazırlanan Büyükdere Caddesi (Levent, Istanbul) üzerindeki Otel, Ofi s ve Alısveris Merkezi projesi toplam 31.596 m2lik arazi üzerinde, 316,895 m2 insaat alanına sahip. Arazinin yaklasık 117.547 m2si AVM, 73.229 m2si otel, 48.056 m2si ofis ve 78.063 m2si otopark olarak planlanmış.
Ytong ile 3500 metreküpe yakın donatılı duvar imalatının yapıldığı projede 20 bin metreküp de Ytong blokları uygulanıyor. Ytong donatılı duvar panelleri, alışveriş merkezindeki 5.5 metrelik yüksek katlarda Özdilek’e ciddi bir hız kazandırıyor. Yüksek duvarlarda dikey ve yatay hatıl kullanmak yerine, donatılı duvar uygulaması, daha doğru bir teknikle inşaatın daha da hızlı ilerlemesini sağlıyor. Ayrıca otel katlarında da hız önemli olduğundan, buna akustik katkı da eklenince Ytong donatılı duvar tercihi kaçınılmaz oluyor.
Ytong, Bütün Derdimize Çözüm Oluyor
Özdilek Grubu olarak sürdürülebilir, örnek bir yapı bırakmak için projede kullandıkları her malzemeyi hassasiyetle seçtiklerini ve özenle uyguladıklarını dile getiren Özdilek Proje Müdürü Serdar Yıldırım, Ytong ile hızlı bir biçimde akustik, yangın ve ısı yalıtımı gerekliliklerini bir bütün içinde çözebildiklerini ifade ediyor. Özellikle otel ve ofis katlarında ısı ve ses yalıtımına çok dikkat ettiklerinin altını çizen Yıldırım, “Ytong da bunları fazlasıyla karşılıyor. Ayrıca deprem güvenliği açısından binaların hafif olmalarını da sağlıyor” diyor.
Şantiyelerde ürün tedariğinin zamanında yapılmasının da çok önemli olduğunu hatırlatan Yıldırım, su ifadeleri kullanıyor: “Ytong’un, üretim tesislerinin yakın bir noktada olmasından dolayı tedarik anlamında avantajları var. Pendik fabrikasının yanı sıra Saray fabrikasından da kolayca malzeme tedarik edilebiliyor. İşlerimizi hiç aksatmıyor. Ayrıca Ytong’u sadece malzeme olarak düşünmemek gerekli. Ytong’da bu işi takip eden arkadaşlar bir çözüm ortağı gibi hareket ediyorlar. Projemizi başından beri takip eden arkadaşımız bizlerle tam bir ekip çalışması sergiledi. Duvarlarla ilgili tüm toplantılara katıldı. Duvar analizlerinin, teknik şartnamelerin hazırlanmasında bire bir bizimle çalıştı. Donatılı duvarların projelendirilmesi için proje ekibimize dahil oldu ve projelerin çizimini, metrajının çıkarılmasını sağladı. Donatılı duvar için şantiyede demo yapıldı, ayrıca ekip olarak başka bir projede, yerinde incelemeye gidilerek montaj detaylarına karar verildi. Blok malzemelerin uygulanmasıyla ilgili taşeron ekibe eğitim verildi. Yani Ytong’dan sadece malzeme satın almıyorsunuz; proje hizmeti de alıyorsunuz. Başka bir malzeme kullansaydık sadece malzemeyi satın alırdık, zamanında gelip gelmediğini tartışmıyorum bile. Ytong bütün derdimize çözüm oluyor. Ve bu hizmetler sadece ürün satın alma bedeli karşılığında sağlanıyor.”
LEED Platin için de katkı saglıyor
"Proje, akıllı ve yeşil olarak tasarlandı. LEED Platin sertifikasını hedefliyoruz. Ytong’un bu anlamda da projeye katkısı var. Geri dönüştürülebilen bir malzeme, zararlı bir gaz salmıyor ve enerji verimliliği anlamında katkısı yadsınamaz. Ayrıca Çevresel Ürün Deklarasyonu belgesinin bulunması bizim için önemliydi. Buradan LEED için malzeme kaynaklarından puanlama alabiliyoruz. İç mekan kalitesinin artırılması, 500 mil içindeki kaynaktan geliyor olması, yerel malzeme kullanılması, atık yönetimine olan katkısı gibi kriterleri de ayrıca değer katıyor."